Fototips2 (tagna ur "Digital fotografi", av Scott Kelby)

Kamerainställning - ISO
När du fotograferar med stativ i dunkelt ljus, öka inte ditt ISO-tal. Håll ISO-talet på den lägsta inställningen din kamera tillåter (ISO 200, 100, 50, beroende på hur lågt din kameras ISO-tal tillåter). Genom att höja ISO-talet ökar bruset i dina bilder, och det vill du inte (såvida du inte handhåller kameran och inte har något val. När du fotar bröllop i dåligt ljus i en kyrka, behöver du öka ISO-talet. Men annars ska du undvika så mycket du bara kan.) Du får renare ock skarpare bilder varje gång.

Men om du inte har tillgång till stativ (ibland kanske det inte ens är tillåtet där du fotar). Vid sådana fall, om det är tillräckligt med ljus där du fotar, kan du försöka med snabba slutartider för att minska kameraskakning. Ställ in din kamera till slutarprioritet och välj en slutartid som är lika med eller större än brännvidden på ditt objektiv (med ett 180 mm objektiv betyder det att du ska ha fota med 1/200 sekund).

Det finns tre idealiska tider att fota blommor på:
(1) Under molniga, mulna dagar. Skuggorna är mjuka då solen är gömd bakom ett molntäcke och de rika färgerna på blommorna inte tvättas ur av starka strålar direkt från solen. Det är därför molniga dagar är blomfotografens bästa vän. Faktum är att det nog bara finns en enda tidpunkt förutom molniga dagar som är bättre, och det är...

(2) Direkt efter att det har regnat. Denna tidpunkt är magisk för att fota blommor. Fota medan himlen fortfarande är molnig och regndropparna finns kvar på blombladen (men skydda självklart din digitalkamera och dig själv och fota inte när det regnar). Om du har ett makroobjektiv, glöm inte att fota regndropparna (och glöm förstås inte att använda ett stativ när du fotar makro).

Kommentarer
Postat av: Therése

Blev riktigt sugen på att fota blommor nu. Inte många blommor nu tyvärr, men igår vad det frost på träden och blå himmel...


    Kommentera Här..
Namn:
Daglig läsare?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0