Moment 7

Arrangerat fotografi

Del 1 (denna vecka)
Måndag - En bild utifrån ordet ambivalent (=Kluven, tvehågsen, vacklande)
Tisdag - En bild utifrån en historisk händelse
Onsdag - En bild om miljö
Torsdag - En bild utifrån en saga eller bok
Fredag - En bild om jämnställdhet

Del 2 (nästa vecka)
Välj ett eget tema och fördjupa dig i det. Gör så många bilder som möjligt, beroende på tillvägagångssätt.
Det kan vara allt från en till flera bilder.

Redovisning:
Under första veckan ska ni ladda upp era bilder så fort ni är klara med dem och ni ska också kontinuerligt kommentera varandras bilder. Till denna uppgift ska ni få en ny gruppindelning och ni ska kommentera varandras bilder i denna nya grupp.

En annan del av redovisningen är att ni ska ha ett personligt samtal med mig. Jag kommer denna gång ha ett individuellt samtal med var och en, istället för att jag skriver kommentarer. Uppgiften till vecka två ska laddas upp innan det personliga samtalet med mig.

Grupp A

Hanna Blomströ
Emil Andersson
Johan Broberg
Dennis Dahlqwist
Hanna Dahlqwist
My Andréasson
Therese Henriksson
Helena Sjögre
Johanna Salmén
Linnéa Sundberg

Retuchering

Retuch
Modell: Malin, Fotograf: Jag


Fototips2 (tagna ur "Digital fotografi", av Scott Kelby)

Kamerainställning - ISO
När du fotograferar med stativ i dunkelt ljus, öka inte ditt ISO-tal. Håll ISO-talet på den lägsta inställningen din kamera tillåter (ISO 200, 100, 50, beroende på hur lågt din kameras ISO-tal tillåter). Genom att höja ISO-talet ökar bruset i dina bilder, och det vill du inte (såvida du inte handhåller kameran och inte har något val. När du fotar bröllop i dåligt ljus i en kyrka, behöver du öka ISO-talet. Men annars ska du undvika så mycket du bara kan.) Du får renare ock skarpare bilder varje gång.

Men om du inte har tillgång till stativ (ibland kanske det inte ens är tillåtet där du fotar). Vid sådana fall, om det är tillräckligt med ljus där du fotar, kan du försöka med snabba slutartider för att minska kameraskakning. Ställ in din kamera till slutarprioritet och välj en slutartid som är lika med eller större än brännvidden på ditt objektiv (med ett 180 mm objektiv betyder det att du ska ha fota med 1/200 sekund).

Det finns tre idealiska tider att fota blommor på:
(1) Under molniga, mulna dagar. Skuggorna är mjuka då solen är gömd bakom ett molntäcke och de rika färgerna på blommorna inte tvättas ur av starka strålar direkt från solen. Det är därför molniga dagar är blomfotografens bästa vän. Faktum är att det nog bara finns en enda tidpunkt förutom molniga dagar som är bättre, och det är...

(2) Direkt efter att det har regnat. Denna tidpunkt är magisk för att fota blommor. Fota medan himlen fortfarande är molnig och regndropparna finns kvar på blombladen (men skydda självklart din digitalkamera och dig själv och fota inte när det regnar). Om du har ett makroobjektiv, glöm inte att fota regndropparna (och glöm förstås inte att använda ett stativ när du fotar makro).

Boktips2

80 grader från varmvattnet, skriven av Karin Alfredsson
I ett dike i Zambia förblöder en 14-årig flicka. I USA dör en domare i Högsta Domstolen i sin säng. I en svensk lägenhet möts tre aktivister för att ta emot beskedet om en katastrof. I en amerikansk buss försöker en ung kvinna fly från sin historia. I gräset utanför en barnmorskas hus bygger någon en häxpyramid. Och i händelsernas centrum står Ellen Elg, svensk läkare med oklart uppdrag i Afrika. (Texten tagen från bokens baksida).

Kvinnorna på 10:e våningen,
skriven av Karin Alfredsson
En svensk man faller oförklarligt från en vietnamesisk hotellbalkong och dör. En svårt blödande flicka kommer in på ett sjukhus i Hanoi. Ett allför stort antal förlossningar på samma sjukhus slutar med dödfödda barn. Samtidigt så ser den gamla cigarettförsäljerskan Lieu en kvinna som i en sportbag tar med sig nyfödda barn från sjukhuset - och säljer dem till västerländska par. Det sker i parken intill Lieus kvadratmeterstora handelsplats på en Hanoi-trottoar. Den svenska kvinnoläkaren Ellen Elg är i Hanoi för att arbeta på sjukhuset och möter där flickprostitution, sexuell misshandel och många unga mödrar vars nyfödda barn oförklarligt försvinner "till destruktion". När Ellens och Lieus vägar möts förstår hon det som ingen annan velat tro... (Uppföljaren från Karin Alfredssons första dokumentärthriller "80 grader från Varmvattnet".) (Texten tagen från bokens baksida).

Photoshp-bilder

Före/Efter. Jag har hållt på lite i photoshop och "tränat" på grundredigeringen. Har ju använt mig av photoshop i över 3 år, men vi hade det som uppgift på kursen nu (redovisning på söndag) så det fick bli att fixa lite bilder ändå. Det är alltid kul att kanske lära sig någonting nytt också, plus att jag är ju inte proffs i photoshop så jag behöver nog träna lite ändå hehe ^^

Moment 6, photoshop
Moment 6, photoshopMoment 6, photoshopMoment 6, photoshop
Moment 6, photoshop
Moment 6, photoshop
(klicka på miniatyr bilderna för att se dem större)

Kommentera gärna och säg vad ni tycker (:

Boktips1

Under kategorin Boktips så kommer jag tipsa om olika böcker som jag läst. Rekomenderar såklart bara böcker som jag själv gillat väldigt mycket. Jag hoppas ni har samma smak på böcker som jag?! Själv så älskar jag kriminalromaner och deckare, så det kommer vara det mesta jag kommer tipsa om. Kommer även vara mycket verklighetsbaserade böcker.

Gömnda, skriven av Liza Marklund
"Maria Eriksson bor i en mellansvensk stad och arbetar på bank när hon möter mannen med de svarta ögonen. Hon blir oerhört förälskad, förlovar sig och föder deras dotter Emma. Men görhållandet spårar ur. Mannen blir alltmer våldsam. Han hotar, slår och våldtar. När Mia träffar en annan man och gifter sig blir det ännu värre. Familjen hamnar i en mardröm av misshandel, terror och mordförsök. Myndigheterna står handfallna. Till slut tvingar man Mia och hennes familj att gå under jorden. Mannen som förföljer Mia ger inte upp. Han letar efter dem, och han hittar dem. Till slut finns bara en utväg: Familjen måste lämna Sverige". (Text lånad från www.bok.nu)

Asyl, skriven av Liza Marklund
"Nästan 10 år har gått sedan Maria Eriksson och hennes familj lämnade Sverige. Först nu är det möjligt att berätta vad som hänt dem. De sista åren i Sverige lever de isolerade, undangömda och allt mer desperata. Hösten 1994 slåt kammarrätten fast att familjen måste flytta utomlands för att överleva. De emigrerar till Syramerika året därpå. Tre år senare tvingas de bryta upp igen. Maria satsar allt på ett kort och tar med sig familjen till USA. Chanserna att hon ska få stanna där är minimala. För att lyckas måste hon göra det som ingen annan gjort förut. Hon måste skriva amerikansk rättshistoria... Asyl är den sanna och gripande fortsättningen på Gömda, som blivit en av de mest älskade böckerna i den svenska litteraturen". (Text lånad från www.bok.nu)

Fototips (tagna ur "Digital fotografi", av Scott Kelby)

"Lär dig yrkesfotografernas hemligheter"

Jag har fått hem första och andra delen av Scott Kelbys böcker Digital fotografi och Digital fotografi2. Fick dom från skolan och jag har nyligen börjat läsa första delen. Jag hade tänk att dela med mig av lite tips jag får därifrån. Hoppas att det är intressant och nyttigt för er som det är för mig (:


Tips1 - Utrustning
Det spelar egentligen ingen roll vad du har för kamera, utan det är oftast utrustningen och tillbehören runt omkring som spelar ganska stor roll, speciellt om man vill fotografera som ett proffs. Här kommer några tips på utrustningar som Scott Kelby rekomenderar.

Stativ
Bogen/Manfrotto 3001BD (ca 1200kr)
Bogen/Manfrotto Mag Fiber 055MF3 (ca 2700kr)
Gitzo G1327 Mountaineer Mk2 (ca 8000kr)

Info: Det finns inte bara ett enda trick som gör att du tar skarpa bilder som proffsen, utan det är flera kombinerade sätt som tillsammans ger dig "knivskarpa" bilder. Den viktigaste saken är att du fotograferar med stativ. Så ofta du kan ska du använda stativ och varje gång du drar ut och fotar, så försök att ha stativet med dig. Sen finns det ju olika stativ med olika priser, det billigaste är aldirg tillräckligt bra. Så tänk mycket på kvaliteten när du handlar.

Kulledat huvud (till stativ)
Bogen/Manfrotto 486RC2 (ca700kr)
Kirk BH-1 (ca 2700kr)
Really Right Stuff BH-55 (ca 3600kr)

Info: Kulledade huvuden är väldigt bra för att det bara krävs en enda ratt för att snabbt och enkelt ställa in kameran i den vinkel som du vill ha. Om du köper de lite dyrare stativen så följer inget stativhuvud med, utan det får du köpa separat.

Fjärrutlösare
Du kan få tag i en kabelstyrd fjärrutlösare för ca 150kr
Du kan få tag i en trådlös fjärrutlösare för ca 300kr
Skaffa dig Nikons fjärrutlösare för ca 1300kr

Info: En fjärrutlösare är nästa steg för att få de där "knivskarpa" bilderna. Det är en kabel som du kopplar till din kamera (iaf på de flesta systemkameror) och så finns det en knapp på dosan som du trycker på, då slipper du trycka på slutarknappen och du riskerar inte att flytta kameran eller skaka den.

OBS! Tänk på att allt jag skriver har jag tagit från hans bok, fast jag formulerat om det lite OBS!

Ta tag i vardagen

Ska ordna upp allt nu. Orkar inte sitta inne om dagarna längre.. Nu måste jag ta och skaffa ett liv, även fast jag tror att allting är hur bra som helst redan som det är, så måste jag ta och skaffa mig en vardag.. Jag måste börja sova om nätterna och gå upp i tid om dagarna. Och för att göra det så måste jag börja bli mer aktiv om dagarna och göra av med mer energi.. Jag kan inte bara sitta framför datorn och tv:n hela dagarna.. Varken jag själv eller min kropp mår bra utav det!

Duscha och promenera. Nu ska jag hoppa in i duschen, känner mig så smuttsig, det kan bero på att jag svättades som en gnu när jag vaknade imorse för att jag hade råkat somna med mysbyxorna på mig ^^ Sen blir det att ta en promenad med pappa, även fast det regnar.. För att vänta på fint väder nu är som att vänta på att vinna en miljon, vilket är lönlöst.. hehe

Ha det bra, skriver mer sen,,

Kram J

Äntligen färdig (:

Kan andas normalt igen... Har haft svårt att konsentrerat mig den senaste tiden och har väldigt lätt blivit rastlös.. Har inte kännt någon ork till någonting och önskade att jag bara kunde ligga i min säng hela dagarna och glo på tv.. Men jag har ju faktiskt en kurs att fixa och även fast mitt fotohumör inte har varit på topp så har jag klarat av ännu ett moment och är nu färdig med redovisningen också (: *puuh* känns könt och nu kan jag äntligen andas normalt igen.´

Här har ni bilderna till moment 5, Workshop del 2:

Moment 5, worksho, del 2Moment 5, worksho, del 2Moment 5, worksho, del 2
Moment 5, worksho, del 2Moment 5, worksho, del 2Moment 5, worksho, del 2
(klicka på bilderna för att se dem större)

Kommentera gärna och säg vad ni tycker (:

Kram J

Sömnibrist och dålig dag..

Ursch, måste bättra mig.. Fattar inte att jag inte lägger mig tidigare om kvällarna.. Kan ju lägga mig klockan tio redan, för egentligen har jag ingenting att göra resten av kvällarna.. Men ändå så sitter jag kvar vid datorn tills det är jätte sent på natten.. Men är liksom aldrig trött, och jag fattar inte varför :/ Måste verkligen sova bättre om nätterna om jag ska orka dagarna! Idag vaknade jag liksom klockan 15.30 av att syrran väkte mig, och hade hon inte väkt mig, hade jag vaknat automatiskt då? Detta är inge bra och jag måste förbättra mig..

Missade samtalet. Skulle snackat med min lärare idag klockan 10.20, men det hade jag totalt glömt med tanke på att jag hade ställt klockan på 12.. Jag blir så trött på mig själv.. När jag inte sover bra så får min kurs ut för det och den här kursen betyder jävligt mycket för mig! Men jag kan inte fokusera när jag sover dåligt om nätterna, äter dåligt om dagarna och bara tänker på en massa skit så att hjärnan håller på att explodera i tusen bitar snart!...

Ska göra något vettigt.. Idag ska jag iaf planera inför min fotografering till del 2 i moment 5. Har ju snackat med Eina och Fredrik och de ska ställa upp som modellet efterom de är ett par (: Tänkte vi skulle fotografera imorgon och på torsdag, så jag hoppas det kommer bli bra för dom också. Ska skissa lite idag och planera hur de ska se ut och vilka vinklar jag ska ta osv.

Tidig kväll..! Och idag ska jag lägga mig tidigt, oavsätt om jag är trött eller inte. Nu har jag bestämt mig för att hädanefter så ska jag lägga mig klockan 22.00 på veckorna och jag ska inte käka någonting efter klockan 21.00 så att kroppen får ro när jag lägger mig. Och om jag ska kolla på någon film eller serie, så måste jag börja tidigt på kvällen.

Nej, nu ska jag läsa lite bloggar och kolla lite annat..

Ha det gött,,

Kram J

Moment 5, workshop

Har påbörjat ny uppgift. När jag var i London så fick jag lite småpanik pga att jag skulle bli två dagar försenad med att börja med nya uppgiften efter höstlovet. Men när jag kom hem så ordnade det sig iaf, för att del 1 i moment 5, workshop, var en typ av "brainstorming" där man ska ta en massa random bilder utan att tänka och sedan välja ut några bilder i efterhand sedan som skulle bli ett passande tema till del 2.

Som tur var. När jag kollade igenom mina bilder så hittade jag 5 bilder som var väldigt passande till ett tema jag valde, "resa, distans, kärlek".

Här är mina fem utvalda bilder:

Moment 5, del 1 Moment 5, del 1 Moment 5, del 1
Moment 5, del 1 Moment 5, del 1
Inspiration till del 2.
Dessa fem bilder valde jag dels för att de var de ända bilderna jag hade från London som skulle passa in på uppgiften vi hade (ville ju inte komma efter, för det är det värsta jag vet och det finns existerar inte i min värld hehe) plus att jag ville ha temat "resa, distans kärlek" och dessa bilder inspirerade mig att utveckla bilderna i del 2. Den andra bilden ovan inspirerade även mig att jag ville få till en gamaldags miljö och känsla i mina bilder som jag kommer ta till del 2 och därför har jag gjort bilderna svartvita, men jag kommer nog bearbeta de andra bilderna lite mer och ge dem en sepiaton istället för svartvit.

ps: Förlåt att jag inte varit så aktiv, men har varit lite deppig (beror nog på vädret) och så har jag inte känt mig allt för pigg för att skriva i bloggen. Men lovar att jag ska komma i form snabbt och bli bättre snart (:

Kram J


London resan

Trots höjdskräcken. Klockan 21.15 skulle planet lyfta från västerås flygplats, och vi fick sitta och vänta ett bra tag på flygplatsen, iaf kändes det som en evighet. Jag hade en sådan resfeber och så hade jag tagit min åksjuketablett, så jag höll på att somna hela tiden hehe :P Sedan fick vi äntligen stiga på planet och jag fick en fönsterplats som jag önskade. Flygresan gick väldigt bra trots höjdskräcken, det ända som var snuskigt var när vi lyfte och när vi skulle landa.. Men annars kändes resten helt okej (:

Framme i Standsten (tror jag det hette). När vi väl kom fram så fick vi ställa tillbaka klockan en timma så att man kunde följa Englands tid. Jag var riktigt pirrig när vi gått av planet och bättre vart det ju inte av att se tre patrulerande poliser komma gående inne på flygplatsen med en varsin riktigt stort gevär haha ^^ Men det gick rätt fort och så satt vi på bussen som gick till London. Vi alla var riktigt trötta och längtade till Hostellet så vi kunde få sova för att orka morgondagen. Bussen körde som en galning och jag bara bad om att vi skulle komma fram levande hehe blev ju ingen sömn iaf med tanke på att hela bussen vibrerade, kändes verkligen som att den körde i 120 i varje kurva.. Ursch på det..

Taxi och sen framme. Väl framme i London så fick vi ta en taxi till Hostellet när vi klivit av bussen. Det gick jätte bra och Catherine hade redan kommit dit och gått och lagt sig när vi kom. Det var ett riktigt sunkigt hostel, men vi betalade ett billigt pris, så jag hade inte förväntat mig så mycket bättre..

Stress, shopping och matförgiftning. Det var en riktigt härlig miljö och många stora parker i London, där skulle jag verkligen kunna bo (: Vi sprang runt väldigt mycket på shopping gatorna och det var fullsmockat med folk och riktigt bra priser på de flesta affärerna. Mer än hälften av mina pengar gick åt till att shoppa hehe riktigt skoj var det iaf (: Det enda som var riktigt tråkigt var att jag troligen vart matförgiftad andra dagen så jag var sjuk under hela vistelsen i London och Southamton.. Plus att vi stressade väldigt mycket (fattar inte varför), så vi missade väldigt mycket på grund av det.. Det var också väldigt tråkigt.. Men jag hade iaf kul ändå, som tur var (: Folket i England var riktigt trevliga och bad om ursäkt stup i kvarten hehe ^^

Southamton next. Efter två riktigt härliga och underbara dagar i London så tog vi bussen klockan 19.00 till southamton, studentstaden, där Catherine bor och pluggar. En riktigt fin stad som även är Englands mest bevarade medeltida stad. Vi hade riktigt mysigt där och stressen var inte lika stor.. Men det var dåligt med vanliga restauranger, vilket var mindre kul, de hade mer av skräpmatställen. I tisdags, sista riktiga dagen på våran minisemester i England, så gick jag och Fredrik och åt själva på en restaurang (: Vi firade 4 månader av lycka och kärlek. Det ända tråkiga var att restaurangen var urkass och alldeles för dyr..

Onsdag och hemresa. Klockan 10.20 skulle bussen åka från busshållsplatsen i Southamton till standsten flygplats, med ett byte. Vi höll nästan på att missa bussen för att Robert (som hade biljetterna) vart lite försenad på grund av en försenad buss från Catherines bostad. Men som tur var så hann vi och bussresan tog sammanlagt 4,5h.. Det var riktigt skönt att få komma hem sen, men det var väldigt tråkigt att åka från England.. Jag ska verkligen åka tillbaka fler gånger och då ska jag egna mer tid åt att se London istället för att shoppa och stressa runt en massa.

Detta shoppade jag:

 • Present åt syrran, en tunika med ett halsband till på köpet.
 • Present åt pappa, en halsduk och en temugg som de båda stod Liverpool på (vad han önskade sig).
 • En äkta sidensjal som hade färgen Jadegrön till mamma (hon älskar grönt och passar i färgen).
 • Två par långa varma sockor åt mig själv.
 • Ett par jeans.
 • Ett par äkta All Star skor som var blågrå och riktigt billiga och snygga.
 • En mörkbrun tröja med dragkedja och luva.
 • Ett svart tight linne som gick ner över rumpan.
 • Ett par mörkgråa legginsjeans med dragkedjor längst nere vid smalbenen.
 • Fem olika färger med blomstergele som gör att blommorna kan leva upp till 3 år (riktigt coolt).
 • En svart med vita ränder haltneck väst som man knyter bak på ryggen.

Nu tror jag att jag har nämt allt, som sagt jag shoppade väldigt mycket hehe hade 3000kr i fickpengar och kom hem med 200kr kvar (;

Här är lite bilder jag hann med att ta:


Tre bilder på Malin som jag vart riktigt nöjd med:(Klicka på bilderna för att se dem större)

Kommentera gärna och säg vad ni tycker (:

Kram J


Ingen vinst denna gång heller..

Gick ju vidare i Caroline's tävling. Var in på ett internetcafé i London för att kika hur det gick för mig i de två fototävlingarna jag var med i. Hade gått vidare till finalen i Caroline's tävling, men vann tyvärr inte.. Men det var ändå kul att iaf vara en av de få som blev utvalda, det är ju iaf positivt hehe (:

Ville bara berätta det. Gonatt nu och sov gott (;

Kram J

Hemma i Sverige igen

Home sweet home. Det var riktigt tråkigt att åka hem från London, har varit en riktigt härlig resa (berättar mer detaljer imorgon).. Men det var ändå riktigt skönt att komma hem igen (:

Nu tänkte jag sova, berättar om resan och visar bilder imorgon.

Ha det gött och nattinatt,,

Kram J


091105

Name:
Vad tycker du om min blogg i allmänhet? tråkig
ganska intressant
Intressant
Mycket intressant
Vad vill du läsa mer om?
Email Address:

Vill du också skaffa en liknande formulär? Gå då in på free forms och registrera dig (gratis) och följ instruktionerna.

Yeey :D Gick vidare!!

Jag gick vidare i Caroline's fototavling! Ga in och rosta pa mig, jag ar bidrag nr 7 (lank till tavlingen).

OBS! Ar i London, darfor inga a,a,o.. Ni fattar nog vad jag menar hehe.. (:RSS 2.0