Ny uppgift - Genom ett genusperspektiv

Genom ett genusperspektiv
- Analys av bilder på Facebook

Ungdomar i dagens läge, både tjejer och killar, är utseendefixerade. Oavsätt om det är medvetet eller inte, så vill man hela tiden se bra ut när det kommer till att vara med på bild. Av den undersökning jag gjorde på facebook, så fick jag fram till att skillnaden på bilden i helhet inte är så stor mellan tjejer och killar. Men kollar man på små detaljer, så är skillnaden väldigt stor.

Killar vill ofta framhäva tuffhet, agressivitet och muskler, medan tjejer sminkar sig, vill framhäva kroppen och attraktion. Det behöver inte vara medvetet som folk gör det, men det handlar mycket om självförtroende också. Man kan ofta se vilka som har ett starkt och bra självförtroende, för de framhäver sig mer i bilden, vågar mer och man kan se den där självkänslan lysa i ögonen. Medan de som inte har lika starkt självförtroende är lite mer tillbakadragna, mer kläder på sig och man kan se att de inte är bekväma alls framför kameran pga att de är mer stela i ansiktet.

Ansiktsuttrycken är mer ansträngda hos tjejer än vad de är hos killar. Om man tittar på ögon och läppar, så är det mer fokus på dem när det är ansiktsbilder på tjejer än vad det är på killarnas ansikten. Tjejer spärrar upp ögonen mer och putar mer med läpparna, kanske inte medvetet, men så är det i de flesta bilderna på tjejer. De flesta killar ser mer avslappnade ut och självsäkra ut, som om de inte ens bryr sig om hur de ser ut just för stunden, de kan liksom inte vara seriösa framför kameran.

Mycket som kan ha stor betydelse i en bild på en person, både hos tjejer och killar, är hur mycket kläder de har på sig. Ju mindre kläder ju mer attraktiv blir en bild. Man lägger mer märke till en tjej som har mindre kläder på sig än en tjej som är fullt påklädd. För om man tar ett ex; Bilder på tjejer som har bikini på sig, så framhävs både bröst och rumpa mer än en bild på en tjej som har byxor och tröja. Det behöver inte betyda att tjejen har stora bröst, men bara att se en tjej i bikini så blir bilden mer attraktiv. Ser man en bild på en kille i badbyxor, så tänker man inte lika mycket på kroppen (iaf inte ifrån min synvinkel) utan man tänker mer på hur killen framhäver sig själv i dem. Jag kan inte förstå varför utseendet har så stor betydelse, både bland killar och tjejer, men den har väldigt stor betydelse och man tänker inte så mycket på det förrän man ställer sig själv frågan.

Varför jag tar upp utseendefixering ganska mycket i min text, är för att många bilder jag tittade på ute på facebook handlar mycket om utseende, hur det framhävs och vad som framhävs mest. Många bilder på tjejer är tagna snett uppifrån, så man ser mer av kroppen än ansiktet, medan bilder på killar oftast är tagna framifrån för att de inte tänker lika mycket på hur de ser ut på bilden. Alltså är tjejer mer uppmärksammade på hur de ser ut för att andra som ser dem, speciellt killar, ska tycka de är attraktiva och skapa ett intresse för dem.

Text skriven av: Johanna Salmén (mig)

Kommentarer
Postat av: linnea

fin blogg! :)

2010-03-04 @ 11:53:47
URL: http://lsfotografi.blogg.se/

    Kommentera Här..
Namn:
Daglig läsare?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0